Biegunka – jak z nią walczyć i kiedy nie warto

DurchfallBiegunka jest dolegliwością objawiającą się częstszym oddawaniem stolca, związanym ze zmianą jego konsystencji na półpłynna lub płynną. Częstym zjawiskiem są towarzyszące jej gorączka, bóle brzucha i ogólne osłabienie organizmu. Ze względu na różnorodność powodów wystąpienia biegunek, leczenie ich w głównej mierze zależy od prawidłowego określenia przyczyn jakie ją wywołały.

Biegunki mogą być krótkotrwałe, lecz bywają też przypadki, kiedy dolegliwości mogą utrzymywać się nawet przez czternaście dni i określane są jako biegunki ostre. Jeszcze inną odmianą tej choroby są biegunki przewlekłe. Najbardziej niebezpieczne są biegunki u dzieci, bo szybko doprowadzają one do odwodnienia organizmu dziecka, stanowiąc również najczęstszą przyczynę zgonów wśród dzieci.

Rodzaje biegunki

Rozwolnienie krótkotrwałe może być spowodowane niestrawnością żołądka lub nadmiernym najedzeniem się. Wymieszanie różnego rodzaju pokarmów sprawia, że organizm nie może ich prawidłowo spalić, więc nadmiar zostaje wydalony. Czasami są one spowodowane niezachowaniem odpowiedniej higieny przy przyrządzaniu posiłków.

Ostra postać tej choroby jest spowodowana dysfunkcją przewodu pokarmowego na tle wirusowym lub bakteryjnym. Przyczyny biegunki ostrej mogą wystąpić również na skutek nieprawidłowego zestawienia leków. Rzadziej biegunki ostre mają przyczyny leżące w takich schorzeniach, jak niedokrwienie okrężnicy, nadwrażliwość pokarmowa czy spożycie toksyn.

Biegunki przewlekłe dzielimy na pięć podstawowych grup: tłuszczowe, motoryczne, wysiękowe, osmotyczne lub sekrecyjne. Każda z tych odmian ma swoisty zespół objawów, jakie towarzyszą tej chorobie.

Leczenie biegunki

Leczenie biegunki polega przede wszystkim na nawadnianiu organizmu. Proces ten polega na podawaniu choremu wody i elektrolitów. W aptekach kupić można wiele specyfików służących do sporządzenia roztworu i podania go choremu doustnie. Nie należy jednak podawać osobie z biegunką soków, napojów gazowanych czy herbaty. Możemy również zastosować leki działające w jelitach i zawierające loperamid lub difenoksytal. Jednak najczęściej zalecane przez lekarzy jest zażywanie węgla leczniczego lub leków, mających działanie przeciwbakteryjne.

W przypadkach ciężkich i długotrwałych rozwolnień konieczne jest podanie środków nawadniających dożylnie.

Jednak najważniejszym działaniem jest dieta, czyli odpowiedni sposób żywienia, pozwalający przewodowi pokarmowemu wydalić wszystkie przyczyny wywołujące biegunkę, nie obciążając go dodatkowo ciężkostrawnymi pokarmami.

Dieta na biegunkę

Zachowanie diety w czasie leczenia biegunek różnego pochodzenia należy do podstawowych warunków pozwalających na walkę z tą dolegliwością. Dobrze jest pamiętać o zastosowaniu odpowiednio dobranych składników, podstawową zasadą w diecie jest użycie składników lekkostrawnych, bogatych w błonnik, zwiąże on wodę nagromadzoną w jelicie grubym i zagęści treść pokarmową. Stąd często zalecane są kleiki z kaszy lub ryżu. Do picia należy podawać wodę wysoko zmineralizowaną i soki z aronii, jagody lub czarnej porzeczki.

Domowe sposoby na biegunkę

Domowymi sposobami na biegunkę, często stosowanymi w momencie pierwszych objawów tej dolegliwości, może być zjedzenia czekolady. Zawiera ona kakao, które ma podobne działanie do węgla aktywowanego, wiąże ona treści w jelicie grubym, hamując działanie substancji szkodliwych, wywołujących rozwolnienie.

Innym sposobem może być jedzenia jagód w każdej postaci. Spowalniają one ruch robaczkowy jelita. Właściwości przeciwbiegunkowe wykazują też owoce aronii i czarnej porzeczki. Znane są również lecznicze właściwości ziół, stąd często w domowym sposobie leczenia biegunek mają zastosowanie herbatki – na przykład z rumianku, korzenia lukrecji, piołunu czy pierwiosnka lekarskiego. Kawa czy herbata zawierają alkaloidy, które wiążąc wodę w jelicie grubym sprawiają, że stolec zostaje zagęszczony.

Już nasze babcie stosowały w diecie przeciwbiegunkowej kleik z rozgotowanego ryżu i marchewki. To on zwiąże również nadmiar wody w jelicie, sprawiając że stolec zostanie zagęszczony i dolegliwości związane z rozwolnieniem ustąpią.

Bardzo ważną rzeczą jest, by pamiętać o zachowaniu diety nie tylko w momencie wystąpienia biegunek, ale również po jej ustąpieniu. Pokarmy powinny być przyrządzane na świeżo, najlepiej by były to produkty gotowane (unikamy smażonych czy pieczonych). Należ zadbać o odpowiednią higienę osobistą (myjemy ręce po każdym etapie przygotowania jedzenia), jak również w miejscu przygotowywania posiłków. Wszystkie produkty należy myć przed ich użyciem. Dobrze jest też przepłukać gorącą woda sztućce i talerze.

Nieleczona biegunka może być przyczyną wielu powikłań, często niebezpiecznych dla chorego. Zapalenie stawów, osłabienie, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, zaburzenia pracy nerek, spadek ciśnienia krwi, niedokrwistość, a nawet wstrząs. Stąd jeśli dolegliwości związane z biegunką trwają dłużej, niż dwie doby, a my mimo stosowania diety i środków przeciwbiegunkowych nie widzimy poprawy, a dodatkowo stan pogarsza się o dodatkowe objawy, takie jak wymioty czy gorączka, bezzwłocznie powinniśmy udać się do lekarza.

Artykuł napisany we współpracy z portalem Gastryczne.pl – http://gastryczne.pl/biegunka/